Design Thinking

Últimament es parla molt d’un concepte anomenat “Design Thinking”. Suposo que poc o molt us sonarà o n’heu sentit a parlar en alguna conferència, article o classe. Doncs bé, el “design thinking” o pensament de disseny, és un concepte que neix als anys 70 a la universitat d’Stanford (EEUU) i que va ser aplicat per primera vegada per David Kelley a la consultoria de disseny que ell mateix va fundar, IDEO, que amb els anys ha esdevingut una de les més importants del món i referent del sector.

El design thinking és una metodologia que engloba tot un seguit de tècniques creatives amb l’objectiu de fomentar la col·laboració dels diferents membres de l’equip en el procés de disseny i sempre enfocada en l’usuari final.

A diferència del que fan moltes empreses, que dissenyen un producte, el llencen al mercat i esperen que tingui èxit, el design thinking proposa invertir el procés. Inspirar-se en l’usuari, detectar els problemes i necessitats que tenen i proposar solucions basades en el que s’ha observat. D’aquesta manera, els productes que es llencen al mercat tenen més possibilitats que funcionin ja que resolen una necessitat concreta de l’usuari final. Sembla obvi no? Observar i escoltar la gent del carrer, que són qui et comprarà el teu producte o servei. Tanmateix,  moltes vegades caiem en l’error de pensar que la nostra idea és genial i triomfarà sense haver-la contrastat.

Una de les coses més interessants d’aquesta metodologia és que no és exclusiva del món del disseny,  si no que és transversal i es pot aplicar a qualsevol àmbit. Tant pot servir per treure amb èxit un nou producte o servei, com per dissenyar un nou negoci, una nova aplicació mòbil, o una campanya de comunicació…És una eina molt útil i versàtil que es pot adaptar a empreses de diferents tamanys i sectors, i que ens pot ajudar a prendre decisions estratègiques de disseny enfocats en els nostres clients tot fent participar en el procés a tot el nostre equip.

 

Article original  publicat a “La Veu de l’Anoia” el 13-04-2017

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *