L'experiència de cuinar

Durant aquests últims anys, la cuina ha passat de ser una estança bruta i apartada a ocupar un lloc central a la casa. Les cuines actuals són l'espai on es preparen els aliments, però també on es menja i es fa vida. La percepció de la cuina ha canviat, ara es necessiten utensilis que transformin l'experiència de cuinar.

Repte

Proposar una nova forma de paella que transformés l'experiència de cuinar tot respectant les seves funcions tradicionals, així com la seva viabilitat industrial.

Problema

Alguns dels problemes detectats durant el procés de cocció van ser: s'enganxa el menjar, inestabilitat al aixecar la paella, mànecs amb joc que no es poden posar al rentaplats

Procés de Disseny

ESBOSSOS

Després de la fase d'investigació i detectades les necessitats a resoldre es va procedir a la generació d'idees...els esbossos van permetre valorar les diferents propostes.

 

 3D

Un cop es va triar una idea viable, es va passar de l'esbós al 3d. Es va dibuixar el model mitjançant programes CAD i es van definir mesures, materials i característiques de la paella.

 

 

 PLÀNOLS

A la fase final del procés de disseny es va generar els plànols de fabricació i tota la documentació tècnica per entendre el funcionament i prestacions del producte. 

Característiques del Disseny

EFECTE PALANCA

El mànec està inclinat en un angle de 15º per aconseguir un efecte palanca. La resistència la fa el propi pes del cos d’alumini, mentre que la potencia és la força que exerceix el braç cap amunt. La zona del palmell de la mà serveix de punt de suport. El que s’aconsegueix elevant l’extrem del mànec és una posició més còmoda mantenint la paella en posició horitzontal.

 

ESTABILITAT

L’estabilitat en suspensió s’aconsegueix fent que la mà estigui per sobre del centre de gravetat. Si s’agafa la paella per sota d’aquesta línia hi ha el perill de que la paella giri sobre si mateixa. Tenint en compte aquest aspecte físic, s’ha dissenyat el mànec de la “daura” per sobre de la línia de gravetat. Per qualsevol punt del mànec per on s’agafi, la mà queda per sobre del punt de gravetat. Per tant, l’estabilitat queda assegurada.

ERGONOMIA

El mànec de la Daura s’ha dissenyat per augmentar el domini de la paella. Té dues parts diferenciades: la zona d’agafament i la zona de suport. La zona de suport és la part més gruixuda i la seva amplada permet una subjecció ferma i segura, incrementant la sensació de domini i subjecció.  La zona de suport es troba a l’extrem més allunyat del mànec que és el punt més alt i el més pla.

 

 

BASE ANTIADHERENT

La base antiadherent consisteix en seguit de semiesferes de 2 mm de diàmetre a la superfície de la paella. Amb aquesta innovació s'aconsegueix reduir la superfície de contacte i s’evita que el menjar s’enganxi a la base. Per altra banda l’oli no toca directament l'aliment i no l’empapa, permetent una cuinat més saludable.

MÀNEC EXTRAÏBLE

El mànec extraïble augmenta les funcionalitat de la paella al permetre introduir-la al forn, reduir l’espai que ocupa a l’armari, posar-la al rentavaixelles, apilar diferents paelles…

El mànec té un mecanisme interior que permet la fàcil extracció. La finalitat és que es pugui treure i posar amb gran rapidesa i amb una sola mà. Per aconseguir-ho s'ha d'apretar dos botons situats als laterals del mànec, per a continuació extreure’l cap a fora.

PRESSIÓ DELS BOTONS LATERALS

 

EXTRACCIÓ

 

ACOMPLAMENT